China-Review.com.ua » Новости » Чи є у базі розшуку ТЦК: покрокова інструкція від юриста

Чи є у базі розшуку ТЦК: покрокова інструкція від юриста

Поделиться:
12 февраля, 2024
Автор: Admin2
1 166
0
Чи є у базі розшуку ТЦК: покрокова інструкція від юриста

У деяких ситуаціях військовозобов'язаний може потрапити до бази розшуку ТЦК. Іноді працівники військкоматів чи поліції спекулюють на цьому та переконують громадян, що вони вже перебувають у розшуку. Про це розповіла адвокат Крістіна Очкур.

Як перевірити, чи шукає вас ТЦК
Зараз багато чоловіків говорять про те, що їх внесли до бази розшуку ТЦК. Про це їм нібито повідомляє дільничний чи самі представники військкоматів. Юрист пояснила, коли та як заповнюють цю базу даних. Адже за її словами навіть війна не є приводом для маніпуляції почуттями та психологічного тиску на громадян. Такі дії з боку держави є неприпустимими.

Очкур пояснила, що поняття розшуку застосовують лише для тих людей, які скоїли кримінальний злочин. Мається на увазі порушення правил військового обліку – це стаття 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Тобто, це не кримінальний злочин.


Кримінальне провадження можуть відкрити лише за порушення статті 335 або 337 Кримінального кодексу України. Ці статті передбачено за ухилення від мобілізації.


За словами адвоката:


  • військовозобов'язаний вважатиметься підозрюваним лише за ухилення від мобілізації, наприклад, неприбуття на збірний пункт після проходження ВВК;
  • у розшук оголосити людину можна лише за рішенням суду чи ухвалою слідчого чи прокурора.


Юрист зауважила, що перевірити цей момент можна на сервісі МВС. Там же можна дізнатися про підстави для розшуку, якщо особа в ньому знаходиться і який саме її орган розшукує.


Які докази перебування у розшуку мають надати військовозобов'язаному
За словами юриста, якщо дільничний стверджує, що військовозобов'язаного внесли до бази розшуку, потрібно:


  • спитати у нього про номер кримінального провадження;
  • попросити посилання на ухвалу про розшук особи.


А от якщо вам підсунули повістку у двері, а потім розповідають, що ви у розшуку, то це не страшно. А от якщо ви пройшли ВВК та отримали мобілізаційне відрядження на відправлення, але особа не з'явилася, то це справді підстава для внесення до бази розшуку.

Комментарии

Новости Портала
Украинцы отказываются от смартфонов: названы 3 преимущества кнопочных телефонов
04 мая, 2024 0

Украинцы отказываются от смартфонов: названы 3 преимущества кнопочных телефонов

Все чаще люди выбирают кнопочные телефоны на базе Android. Это отличное решение для тех, кто хочет меньше сидеть в телефоне, но не готов отказываться от преимуществ современных технологий.

Українці відмовляються від смартфонів: названо 3 переваги кнопкових телефонів
04 мая, 2024 0

Українці відмовляються від смартфонів: названо 3 переваги кнопкових телефонів

Все частіше люди обирають кнопкові телефони на базі Android. Це чудове рішення для тих, хто хоче менше сидіти в телефоні, але не готовий відмовлятися від переваг сучасних технологій.

Видео