China-Review.com.ua » Новости » Банки назвали ризиковані операції після яких рахунки блокують без попередження

Банки назвали ризиковані операції після яких рахунки блокують без попередження

Поделиться:
23 декабря, 2023
Автор: Admin2
1 218
0
Банки назвали ризиковані операції після яких рахунки блокують без попередження

Фінансовий моніторинг в Україні суттєво посилився. Банки не лише мають повноваження його проводити, вони просто зобов’язані це робити, інакше отримають штраф.

Все задля того, аби вивести з тіні доходи громадян, які не хочуть офіційно сплачувати податки. Відтак, число платіжних операцій за якими може послідувати блокування, збільшується чи не щомісяця. Якщо раніше, рахунок могли заблокувати за перекази сум у понад 50 000 гривень, чи за занадто підозрілу активність на рахунку, де протягом дня здійснюється десятки переказів, то зараз все інакше.


За що блокують найчастіше?
Фінансовий моніторинг працює автоматично і система може ідентифікувати, як підозрілу, будь-яку операцію. Інколи заблокувати рахунки можуть за виведення криптовалюти з онлайн гаманця на якусь із банківських карт. Також заблокувати можуть операції з нетиповою для користувача сумою. Допустимо, щомісячний обіг коштів на вашому рахунку складає приблизно 20 000 гривень і тут вам надходить сума удвічі, а то й втричі більша. Звісно ж, фінансовий моніторинг може на це зреагувати й заблокувати картку до вияснення походження цих коштів.


Блокування картки

Також посилена увага до рахунків публічних осіб, а ще народних депутатів, чиновників тощо.

Серед інших причин чому можуть заблокувати карточку:


  • Застарілі дані про власника. Якщо банк присилає вам сповіщення, що потрібно оновити дані, то слід це зробити інакше може відбутися блокування.
  • Несплачені штрафи, аліменти, борги за комуналку тощо. Рахунок блокують, як тільки виконавча служба звернеться у банк з таким запитом.
  • Здійснення великих покупок у нічний час (банк може розцінити ці дії, як маніпуляції шахраїв).
  • Зняття великих сум готівки, а особливо у регіонах де ви переважно не знаходитесь.
  • Транзакції на суму у понад 400 тисяч гривень.


Банки не просто повинні перевірити кожну підозрілу операцію, а й відреагувати на неї блокуванням. Інакше вони отримають штраф за невиконання своїх обов’язків.


“Останнім часом кількість штрафів росте і це пов’язано із глобальними трендами посилення ролі фінмоніторингу у діяльності фінансових установ, посиленням ролі держави в економіці в умовах геоекономічної фрагментації, підвищеним соціальним запитом на прозорість та підзвітність та розвитком технологій автоматизованого аналізу великих масивів даних. В умовах курсу України на європейську інтеграцію вимоги фінмоніторингу й надалі посилюватимуться, якщо ми як суспільство прагнемо стати частиною цивілізованого демократичного світу”, – зазначає фінансовий аналітик Роман Корнілюк.

Комментарии

Новости Портала
Стали відомі точні суми штрафів, які сплачуватимуть ухилісти, і чи загрожує їм в'язниця
Сегодня, 18:34 0

Стали відомі точні суми штрафів, які сплачуватимуть ухилісти, і чи загрожує їм в'язниця

Разом з оновленим законом про мобілізацію деякі нардепи хотіли і суттєво змінити покарання для тих, хто ухиляється від ТЦК. Кабмін навіть пропонував садити ухилістів на кілька років у в'язницю, а також фігурували штрафи у розмірі 200 тисяч гривень.

Стали известны точные суммы штрафов, которые будут уплачивать уклонисты, и грозит ли им тюрьма
Сегодня, 18:34 0

Стали известны точные суммы штрафов, которые будут уплачивать уклонисты, и грозит ли им тюрьма

Вместе с обновленным законом о мобилизации некоторые нардепы хотели и существенно изменить наказание для уклоняющихся от ТЦК. Кабмин даже предлагал сажать уклонистов на несколько лет в тюрьму, а также фигурировали штрафы в размере 200 тысяч гривен.

Видео