China-Review.com.ua » Новости » Сигарети та алкоголь можуть стати дефіцитом

Сигарети та алкоголь можуть стати дефіцитом

Поделиться:
18 сентября, 2023
Автор: Admin2
1 184
0
Сигарети та алкоголь можуть стати дефіцитом

У 2024 році Кабінет міністрів України планує суттєво підвищити акцизи на сигарети. Таким чином пачка сигарет коштуватиме на 14-18 гривень більше, тож найдешевші сигарети можна буде придбати в середньому за 86 гривень.

Відповідний проєкт бюджету на наступний рік опублікував член фінансового комітету Верховної Ради Ярослав Железняк на своєму каналі в Телеграм.


Тож наразі відомо про те, що Кабмін пропонує збільшити специфічну ставку акцизу на сигарети з фільтром та без фільтра на 20%, тобто з 1 567,64 гривні до 1 881,17 гривні за тисячу штук.


Мінімальне податкове зобов’язання зі сплати акцизного податку теж зросте на 20%, в перерахунку на гривні з 2 097,12 гривні до 2 516,54 гривні за тисячу штук.


Таким чином, відповідно до даних офіційної статистики, зараз середня ціна на дешеві сигарети знаходиться на рівні 72 гривень, сигарети середнього сегмента — 77 гривень, преміальні сигарети коштують приблизно 92 гривні. Тож в 2024 році середня вартість найдешевших сигарет буде на рівні 86 гривень, сигарети середнього сегмента коштуватимуть як преміальні зараз, а вартість преміальних перевищить 110 гривень.


Відповідно до рекомендацій Євросоюзу, уряд планує підіймати акцизи на тютюнові вироби поетапно щороку на 20% аж до 2025 року.

Одна з причин, чому вартість тютюнових виробів зросте до рівня європейських — зниження рівня контрабанди. Якщо в України сигарети будуть коштувати набагато більше, то їх буде невигідно нелегально возити до країн Європи.


Своєю чергою, у 2024 році Кабмін планує залишити ставку акцизу на лікеро-горілчані вироби на рівні 133, 31 гривні за 1 літр чистого спирту (100%), на пиво на рівні 59,82 гривні за 1 л чистого спирту. Також в планах держави зберегти акциз на бензин на рівні 213,5 євро тисячу літрів, на дизель 139,5 євро, а на скраплений газ 1 52 гривні.


Ще один фактор, який призведе до збільшення цін — скасування валютних обмежень НБУ. Як тільки Нацбанк відпустить долар у вільне плавання тютюн призведе до суттєво зростання цін не лише на тютюн та спиртне, але й на всі товари та послуги.

Комментарии

Новости Портала
Электронный кабинет военнообязанного заработает уже 18 мая: что он будет содержать
Вчера, 14:01 0

Электронный кабинет военнообязанного заработает уже 18 мая: что он будет содержать

О том, что в Украине работают над созданием электронного военнообязанного кабинета известно уже очень давно. Не было точной даты, когда система станет доступной для использования. Ранее говорили, что е-кабинет заработает летом, затем, что это произойдет именно 17

Електронний кабінет військовозобов’язаного запрацює вже 18 травня: що він міститиме
Вчера, 14:00 0

Електронний кабінет військовозобов’язаного запрацює вже 18 травня: що він міститиме

Про те, що в Україні працюють над створенням електронного кабінету військовозобов’язаного відомо вже дуже давно. Не було лише точної дати, коли саме система стане доступною для користування.

Видео