China-Review.com.ua » Новости » Деяким українцям не вдасться вчасно вийти на пенсію: хто працюватиме на 5 років більше

Деяким українцям не вдасться вчасно вийти на пенсію: хто працюватиме на 5 років більше

Поделиться:
12 апреля, 2023
Автор: Admin2
964
0
Деяким українцям не вдасться вчасно вийти на пенсію: хто працюватиме на 5 років більше


В Україні щорічно зростають вимоги до стажу, необхідного для виходу на пенсію. На сьогодні мінімальний стаж українців, які бажають піти на заслужений відпочинок у 60 років, становить 30 років.

Однак ця цифра з кожним роком зростає, а водночас зменшуються шанси українців вчасно оформити пенсію. Адже тим, хто до 60 не встигне відпрацювати потрібну кількість років, доведеться почекати з пенсією до 63, або навіть 65 років.


Як дізнатись, коли я вийду на пенсію?
Як зазначили у Пенсійному фонді, українці вже зараз можуть підрахувати, у якому віці вийдуть на пенсію. Достатньо увійти в особистий кабінет на сайті ПФУ, дізнатися про свій стаж і порахувати скільки ще років вдасться відпрацювати до 60-ти.



Вимоги до стажу українців підвищуватимуться до 2028 року. Щорічно мінімальний стаж зростатиме на 12 місяців. У наступні кілька років вимоги до 60-річних пенсіонерів змінюватимуться таким чином:


2024-го – 31 рік;
2025-го – 32 роки;
2026-го – 33 роки;
2027-го – 34 роки;
2028-го – 35 років.


Якщо ж громадянинові виповниться 60 років, а стажу виявиться надто мало, на пенсію він вийде на 3 або 5 років пізніше. З кожним роком таких пенсіонерів буде дедалі більше. За підрахунками вчених, уже 2025 року вчасно вийти на пенсію зможе лише половина українців.


Що робити, якщо стажу не вистачає?
Якщо стажу для виходу на пенсію у 60 замало, доведеться працювати ще принаймні до 63 років. Щоб вийти на пенсію у 63-й також потрібно відповідати певним критеріям за стажем, але вони трохи м'якші. Наприклад, зараз люди, яким виповнилося 63, можуть вийти на пенсію маючи від 20 років стажу. А українцям, які виходять на пенсію, так би мовити, в останній момент, тобто у 65 років, треба мати за плечима лише 15 років стажу.


Низка експертів дотримується думки, що зараз не слід збільшувати вимоги до стажу. Через війну мільйони українців залишилися без роботи і стаж їм просто не нараховують. Тож якщо мінімальний стаж і далі збільшуватимуть, 60-річних пенсіонерів з кожним роком ставатиме дедалі менше. Українцям доведеться тягнути із заслуженим відпочинком по 3-5 років, щоб мати право хоча б на мінімальні виплати.

Комментарии

Новости Портала
Телевизоры серии Xiaomi TV A PRO начали продаваться в Украине: цена и характеристики
Вчера, 16:00 0

Телевизоры серии Xiaomi TV A PRO начали продаваться в Украине: цена и характеристики

Новая серия телевизоров Хiaomi TV A PRO благодаря премиальному дизайну со сверхтонкой металлической рамкой и изящной подставкой выглядит стильно и отвечает всем современным потребностям требовательного зрителя.

В Польше запустят приложение, которое будет автоматически проверять перемещение украинцев
Вчера, 15:36 0

В Польше запустят приложение, которое будет автоматически проверять перемещение украинцев

Польша планирует ввести новую систему мониторинга пребывания украинцев и мгновенно приостанавливать выплаты выезжающим из страны, сообщил заместитель министра внутренних дел Польши Мацей Дущик.

Видео