China-Review.com.ua » Новости » Українців попередили про найпопулярніші схеми обману в інтернет-магазинах

Українців попередили про найпопулярніші схеми обману в інтернет-магазинах

Поделиться:
04 декабря, 2023
Автор: Admin2
1 979
0
Українців попередили про найпопулярніші схеми обману в інтернет-магазинах

Найпопулярнішою схемою обману українців в інтернет-магазинах є фальсифікація форми для доставки, посилання на які надсилають шахраї, що представляються продавцями.

Про це розповів фахівець з кібербезпеки Юрій Шарлай. “Такі посилання поширюються в чатах інтернет-магазинів і месенджерах. Введення даних картки у форму на підробленому сайті призводить до спроб зняття з неї коштів, причому шахраї за допомогою методів соціальної інженерії намагаються отримати SMS-коди авторизації”, – сказав Шарлай.


Іншим популярним сценарієм обману є схема, у якій у людей крадуть гроші під час нібито повернення коштів за угоду, що зірвалася з тих чи інших причин. Як правило, шахрай, який виступає продавцем, розміщує товар за вигідною ціною, а після замовлення прибирає товар з наявності, посилаючись, наприклад, на вичерпання запасу. Далі покупцеві надсилають посилання на підроблену форму повернення коштів, він заповнює її і втрачає гроші.


“Проти покупця в даному випадку працює бажання терміново повернути вже списані з картки кошти і зробити повторну покупку, а також очікування того, що реквізити картки, які вводять на фішинговій сторінці, можуть справді вимагатися для повернення коштів на неї”, – сказав Шарлай.

За його словами, перша схема обману найбільш поширена на сайтах із приватними онлайн-оголошеннями. Друга – на великих маркетплейсах.

Для того, щоб не потрапити на вудку шахраїв, фахівець рекомендує пам’ятати, що під час купівлі на маркетплейсах усі операції з перерахуванням коштів відбуваються між маркетплейсом і покупцем, а для управління такими транзакціями треба використовувати тільки особистий кабінет.

“Будь-які посилання, отримані від продавця – ознака обману, навіть якщо вони зовні схожі на адресу маркетплейса”, – додав він.

Комментарии

Новости Портала
Стало известно, как рабочий стол компьютера влияет на его производительность и скорость работы.
Вчера, 19:00 0

Стало известно, как рабочий стол компьютера влияет на его производительность и скорость работы.

Множество владельцев ноутбуков или стационарных компьютеров жалуются на то, что устройство слишком медленно работает. Зависает, глючит, долго загружает нужные приложения, долго включается и перезагружается.

Стало відомо, як “робочий стіл” комп’ютера впливає на його продуктивність та швидкість роботи
Вчера, 19:00 0

Стало відомо, як “робочий стіл” комп’ютера впливає на його продуктивність та швидкість роботи

Безліч власників ноутбуків, чи стаціонарних комп’ютерів скаржаться на те, що пристрій надто повільно працює. Зависає, глючить, довго завантажує потрібні програми, довго вмикається й перезавантажується.

Видео