China-Review.com.ua » Новости » Чому японці сідають на унітаз обличчям до зливного бочка

Чому японці сідають на унітаз обличчям до зливного бочка

Поделиться:
25 октября, 2023
Автор: Admin2
1 353
0
Чому японці сідають на унітаз обличчям до зливного бочка

Японія – вельми суперечлива країна. Багато її культурних феноменів такі далекі від західних і українських, що туристи просто губляться при зіткненні з японською реальністю.

І часто когнітивний дисонанс відчувають при повсякденних діях – поході в японський туалет. Чому японці сідають на унітаз обличчям до зливного бачка, і які ще дива можна очікувати в туалеті в Японії?


Три туалетні стилі
У Японії туалети бувають різними. Навіть в одній і тій же локації можна зустріти три варіанти – туалет у стилі хайтек, традиційний японський, який дуже відрізняється від звичного для європейців та українців. І звичайний, приблизно такий самий, як у нашій країні.

Але турист може зіткнутися і лише з одним із перерахованих вище варіантів.

 

Під час підготовки до олімпіади у 2021 році японці настільки перейнялися проблемою відмінностей у туалетній культурі, що провели цілу низку досліджень та реалізували програму заходів щодо подолання культурних бар’єрів.


У громадських місцях висять таблички – до якого типу зручностей належить туалет. Якщо йдеться про унітаз хайтек, то для туристів розроблені зрозумілі носію будь-якої мови піктограми – щоб він зміг керувати ним. Тому що вже траплялося багато анекдотичних ситуацій.

А от якщо в громадському місці встановлено традиційний японський унітаз – Washiki, то для туристів у кабінці розміщена ціла інструкція у вигляді коміксу.


Один із малюнків говорить, що сідати треба обличчям до зливного бачка.


Поговорити з унітазом
У сучасних будинках, дорогих готелях та інших подібних місцях в пошані надінтелектуальні електронні системи унітазів. Вони оснащені пультом керування, підігрівом сидінь та функцією пам’яті параметрів відповідної частини тіла людей, що проживають у будинку. Унітаз делікатно заглушує звуки, що видаються, і безшумно спускає воду. Крім вбудованого біде в ньому є фен та струмінь дезодоранту в потрібне місце.


За бажання, сидячи на унітазі, можна зробити аналіз сечі та виміряти артеріальний тиск. Не кажучи вже про керування голосом, музичний супровід або запит інформації.

 


Такі системи коштують кілька тисяч доларів. Дисплей у них на місці бачка, тож краще розміститися до нього обличчям. Але це не єдина причина такої посадки.


Чаша з капюшоном
Традиційна японська культура тяжіє до мінімалізму. Тому в багатьох будинках та громадських місцях зберігається Washiki.

Мовою сантехніки це звичайна чаша Генуя. Тобто прямо в покриту кахлем підлогу заглиблена металева або керамічна чаша. У Японії поряд висить душова лійка – щоб використовувати її як біде.

Але сама чаша в цій країні дуже відрізняється від Генуезької.


На ній є півсфера, що нагадує каптур.

Загалом цей унітаз схожий на домашній тапочок. До дверей – пласка частина. А навпроти – капюшон. Він називається Кінкакусі.

Традиційно капюшон був передбачений для того, щоб бризки при використанні унітазу, біде та змив води не розліталися в сторони.

Використовувати японський Washiki можна тільки присівши навпочіпки.


Сісти на нього не вийде – він утоплений у підлогу. Робити справи стоячи – теж, тому що частина рідини може потрапити на каптур зверху.

Тому в кабінці з японським унітазом доводиться сісти, повернувшись спиною до дверей та обличчям до Кінкакусі та зливальної системи.

Японці вважають, що так – найзручніше і найгігієнічніше.

Комментарии

Новости Портала
YouTube начнет показывать рекламу во время паузы
Сегодня, 10:05 0

YouTube начнет показывать рекламу во время паузы

Google тестирует показ рекламы на YouTube во время паузы видео. Об этом сообщает издание Dexerto.

YouTube почне показувати рекламу під час паузи
Сегодня, 10:00 0

YouTube почне показувати рекламу під час паузи

Google тестує показ реклами на YouTube під час паузи відео. Про це повідомляє видання Dexerto.

Видео